سرطان

سرطان بیماری است که در آن برخی از سلولهای بدن بطور غیرقابل کنترلی رشد میکنند و به سایر قسمتهای بدن گسترش مییابند.

سرطان تقریبا در هر نقطه از بدن انسان که از تریلیونها سلول تشکیل شده است، میتواند شروع شود. بطور معمول، سلولهای انسانی رشد و تکثیر میشوند (از طریق فرآیندی به نام تقسیم سلولی) تا سلولهای جدید را در صورت نیاز بدن تشکیل دهند. وقتی سلولها پیر میشوند یا آسیب میبینند، میمیرند و سلولهای جدید جای آنها را میگیرند.

گاهی اوقات این فرآیند منظم از بین میرود و سلولهای غیرطبیعی یا آسیب‌دیده رشد و تکثیر میشوند در حالیکه نباید رشد کنند. این سلولها ممکن است تومورهایی را تشکیل دهند که توده های بافتی هستند. تومورها میتوانند سرطانی یا غیر سرطانی (خوش خیم) باشند.

تومورهای سرطانی به بافتهای مجاور گسترش مییابند یا به بافتهای مجاور حمله میکنند و میتوانند به مکانهای دوردست بدن سفر کنند تا تومورهای جدید تشکیل دهند (فرآیندی به نام متاستاز). تومورهای سرطانی ممکن است تومورهای بدخیم نیز نامیده شوند. بسیاری از سرطانها تومورهای جامد را تشکیل میدهند، اما سرطانهای خون، مانند لوسمی ها، عموماً این گونه نیستند.

تومورهای خوش خیم به بافتهای مجاور گسترش نمییابند یا به آنها حمله نمیکنند. هنگامیکه برداشته میشود، تومورهای خوش خیم معمولاً دوباره رشد نمیکنند، در حالیکه تومورهای سرطانی گاهی اوقات رشد میکنند. تومورهای خوش خیم گاهی اوقات میتوانند بسیار بزرگ باشند. برخی از آنها میتوانند علائم جدی ایجاد کنند یا تهدید کننده زندگی باشند، مانند تومورهای خوش خیم در مغز.

سرطان Dividing brest cancer

یک سلول سرطان سینه در حال تقسیم اعتبار: موسسه ملی سرطان / دانشگاه موسسه سرطان پیتسبورگ

تفاوت بین سلولهای سرطانی و سلولهای طبیعی

سلولهای سرطانی از بسیاری جهات با سلولهای طبیعی تفاوت دارند:

  • در غیاب سیگنالهایی که به آنها میگوید رشد کنند رشد کنند. سلولهای طبیعی تنها زمانی رشد میکنند که چنین سیگنالهایی را دریافت کنند.
  • سیگنالهایی را که بطور معمول به سلولها میگویند تقسیم یا بمیرند را نادیده بگیرید (فرایندی که به عنوان مرگ برنامه‌ریزی شده سلولی یا آپوپتوز شناخته میشود).
  • به نواحی مجاور حمله کرده و به سایر نواحی بدن سرایت میکند. سلولهای طبیعی وقتی با سلولهای دیگر روبرو میشوند رشد نمیکنند و بیشتر سلولهای طبیعی در بدن حرکت نمیکنند.
  • به رگهای خونی بگویید که به سمت تومور رشد کنند. این رگهای خونی تومورها را با اکسیژن و مواد مغذی تامین میکنند و مواد زائد را از تومورها حذف میکنند.
  • از سیستم ایمنی پنهان شود سیستم ایمنی بطور معمول سلولهای آسیب دیده یا غیر طبیعی را از بین میبرد. سیستم ایمنی را فریب دهید تا به سلولهای سرطانی کمک کند زنده بمانند و رشد کنند. بعنوان مثال، برخی از سلولهای سرطانی سلولهای ایمنی را متقاعد میکنند که به جای حمله به تومور، از آن محافظت کنند.
  • تغییرات متعددی در کروموزوم‌های خود انباشته میکنند، مانند تکرار و حذف قسمتهای کروموزوم. تعداد کروموزوم های برخی از سلولهای سرطانی دو برابر طبیعی است.
  • متکی به انواع مختلف مواد مغذی نسبت به سلولهای طبیعی است. علاوه بر این، برخی از سلول های سرطانی به روشی متفاوت از اکثر سلولهای طبیعی از مواد مغذی انرژی تولید میکنند. این به سلولهای سرطانی اجازه میدهد سریعتر رشد کنند.

بسیاری از اوقات، سلولهای سرطانی به شدت به این رفتارهای غیرعادی متکی هستند که بدون آنها نمیتوانند زنده بمانند. محققان از این واقعیت استفاده کرده و درمانهایی را توسعه داده اند که ویژگیهای غیر طبیعی سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهد. به عنوان مثال، برخی از درمانهای سرطان از رشد رگهای خونی به سمت تومورها جلوگیری میکنند و اساساً مواد مغذی مورد نیاز تومور را گرسنه میسازند.

سرطان چگونه ایجاد می شود؟

سرطان یک بیماری ژنتیکی است، یعنی در اثر تغییراتی در ژنهایی ایجاد میشود که نحوه عملکرد سلولهای ما، به ویژه نحوه رشد و تقسیم آنها را کنترل میکنند.

تغییرات ژنتیکی که باعث سرطان میشوند ممکن است به این دلیل اتفاق بیفتند:

  • از خطاهایی که با تقسیم سلولها رخ میدهد.
  • آسیب به DNA ناشی از مواد مضر در محیط، مانند مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو و پرتوهای فرابنفش خورشید. (بخش علل و پیشگیری سرطان ما اطلاعات بیشتری دارد.)
  • آنها از پدر و مادر ما به ارث رسیده اند.

بدن به طور معمول سلولهای دارای DNA آسیب دیده را قبل از تبدیل شدن به سرطان از بین میبرد. اما توانایی بدن برای انجام این کار با افزایش سن کاهش مییابد. این بخشی از دلیل افزایش خطر ابتلا به سرطان در زندگی بعدی است. سرطان هر فرد دارای ترکیب منحصر به فردی از تغییرات ژنتیکی است. با ادامه رشد سرطان، تغییرات بیشتری رخ خواهد داد. حتی در یک تومور، سلولهای مختلف ممکن است تغییرات ژنتیکی متفاوتی داشته باشند.

سرطان در اثر تغییرات خاصی در ژنها، واحدهای فیزیکی اساسی وراثت ایجاد میشود. ژنها در رشته های درازی از DNA محکم بسته بندی شده به نام کروموزوم قرار گرفته اند.

سرطان چگونه شکل میگیرد؟
سرطان یک بیماری است که در آن سلولها بطور غیر قابل کنترلی تقسیم میشوند و به بافتهای اطراف پخش میشوند

مبانی سرطان

انواع ژنهایی که باعث سرطان می شوند

تغییرات ژنتیکی که به سرطان کمک میکنند بر سه نوع اصلی ژن تأثیر میگذارند:

پروتوآنکوژن‌ها، ژنهای سرکوب‌کننده تومور و ژنهای ترمیم DNA. این تغییرات گاهی اوقات “محرکان” سرطان نامیده میشوند.

پروتوآنکوژنها در رشد و تقسیم سلولی طبیعی نقش دارند. با اینحال، زمانیکه این ژنها به روشهای خاصی تغییر میکنند یا فعالتر از حد طبیعی هستند، ممکن است به ژنهای سرطان‌زا (یا انکوژنها) تبدیل شوند و به سلولها اجازه رشد و زنده ماندن را بدهند، در حالیکه نباید.

ژنهای سرکوبگر تومور نیز در کنترل رشد و تقسیم سلولی نقش دارند. سلولهایی که تغییرات خاصی در ژنهای سرکوب‌کننده تومور دارند ممکن است به شیوه‌ای کنترل نشده تقسیم شوند.

ژنهای ترمیم DNA در تثبیت DNA آسیب دیده نقش دارند. سلولهایی که دارای جهش در این ژنها هستند، تمایل به ایجاد جهشهای اضافی در ژنهای دیگر و تغییرات در کروموزوم‌های خود، مانند تکرار و حذف قسمتهای کروموزوم دارند. این جهشها با هم ممکن است باعث سرطانی شدن سلولها شوند.

همانطور که دانشمندان بیشتر در مورد تغییرات مولکولی که منجر به سرطان میشود آموختند، دریافتند که جهشهای خاصی معمولا در بسیاری از انواع سرطان رخ میدهد. در حال حاضر بسیاری از درمانهای سرطان در دسترس هستند که جهشهای ژنی موجود در سرطان را هدف قرار می‌دهند. برخی از این درمان‌ها می‌توانند توسط هر کسی که سرطانی دارد که دارای جهش هدفمند است، استفاده کند، مهم نیست که سرطان از کجا شروع به رشد کرده است.